
- SVÅRIDHET: MEDEL
- 45 MIN
Ingredienser
portioner: 6
Ingredienser
- 2 entrecotebitar, á 200 g
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- Färsk rosmarin och timjan
- Salt och svartpeppar efter smak
Rödvinssås
- 1 dl rödvin
- 1 dl nötköttbuljong
- 2 msk smör
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk dijonsenap
- Salt och svartpeppar efter smak
Potatisgratäng
- 4 stora potatisar, tunt skivade
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl riven ost (till gratinering)
- Smör för formen
- Salt och svartpeppar efter smak
Så här gör du
Förberedelse
1. Sätt ugnen på 180 grader Celsius.
2. Gnid entrecotebitarna med olivolja och krydda dem generöst med krossad vitlök, färsk rosmarin, timjan, salt och svartpeppar. Låt dem vila i rumstemperatur i ca 30 minuter.
3. Värm upp en stekpanna med smör och bryn entrecoten i ca 3-4 minuter på varje sida, beroende på hur du vill ha dem tillagade (medium rare, medium eller välstekt). Lägg dem sedan åt sidan och låt dem vila under folie.
4. För rödvinssåsen, i samma panna, tillsätt smör och schalottenlök och sautera tills löken är mjuk. Tillsätt tomatpuré och dijonsenap, rör om och låt koka i några minuter. Häll i rödvin och nötköttbuljong och låt såsen reducera tills den tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. För potatisgratängen, smörj en ugnsform och lägg i ett lager tunt skivade potatisar. Strö över finhackad vitlök, salt och svartpeppar. Upprepa lagren tills potatisen är slut.
6. Blanda grädde och mjölk och häll över potatisen. Strö den riven osten över toppen.
7. Gratinera i ugnen i cirka 45-50 minuter eller tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en gyllenbrun skorpa.

Servering
Servera de saftiga entrecotebitarna med den rika rödvinssåsen och den krämiga potatisgratängen. Garnera med färsk rosmarin och njut av denna läckra måltid som är full av smak och elegans.